Carte de vizita a Comuna Stalpeni

                  

                   Așezare

    Comuna se află în nord-estul județului, pe malurile Râului Târgului. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Piteștiul de Brașov. La Livezeni, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ732, care o leagă spre nord-vest de Bălilești, Vlădești și Aninoasa (unde se termină în DN73C).

  • 32 km Curtea de Arges
  • 480-550 metri altitudine;
  • 5.000 de locuitori;
  • 21 km nord-est de Pitești;
  • 23 km de Campulung-Muscel;
  • 15 km de Mioveni;
  • 130 km de București;

 

                                          

                                   Istorie

 

    La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Stalpeni făcea parte din plasa Râurile a județului Muscel și era formată din satele Stâlpeni, Surdeni, Oprești și Cotori-Țigănia, având în total 985 de locuitori. În comună funcționau o biserică și o școală mixtă înființată în 1836. La acea dată, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau în aceeași plasă și comunele Livezeni și Rădești. Comuna Livezeni era compusă din satele Livezeni și Hârtiești, cu o populație totală de 700 de locuitori. Funcționau și aici două biserici (una fondată de postelnicul Lazăr la 1813 și alta datând din 1534) și o școală cu 45–48 de elevi. Comuna Rădești, cu satele Rădești și Pițigaia, avea 833 de locuitori, o biserică ridicată de Partenie Ieromonahul în 1778, și o școală cu 70 de elevi.

Anuarul Socec din 1924 consemnează desființarea comunei Livezeni și includerea satelor ei în comuna Rădești. Aceasta avea, astfel, 1803 locuitori în satele Livezeni, Mateești, Oprești, Stâlpeni și Surdeni. Iar în 1968 au trecut la județul Argeș .


 

    

       Obiective turistice din județul Arges

 

Judet in partea central sudica a Romaniei pe cursul superior al raului Arges. Este limitat de judetele Sibiu si Brasov la nord, Teleorman la sud, Dambovita la est, Valcea si Olt l vest. Intre aceste limite are o suprafata de 6826 kmp (2,9% din teritoriul tarii) si o populatie de 672 000 locuitori.

Principalele orase din judet sunt: Pitesti (resedinta de judet, 185 000 locuitori), Campulung, Curtea de Arges, Colibasi, Mioveni, Costesti, Topoloveni.

Relieful este reprezentat de treai mari unitati naturale si anume treapta montana cu subunitatile: Muntii Fagarasi (vf. Moldoveanu - 2544 m - cel mai inalt varf din Romania, vf. Negoiu - 2535 m), Leaota, Piatra Craiului, Iezer-Papusa (2462 m), Ghitu, Fruntii. Unitatile intermediare de deal si de podis sunt reprezentate de Subcarpatii Getici si de Podisul Getic (Candesti, Cotmeana). In ultima treapta cea de campie se inscriu campiile Gavanu Burdea si Campia Pitestiului.

Hidrografia este tributara colectorului principal si anume Argesul care colecteaza direct sau indirect cea mai mare parte a raurilor de pe teritoriul judetului. Principalele rauri sunt: Valsan, Raul Doamnei, Raul Targului, Vedea, Cotmeana, Teleorman, Neajlov, Budisteanca, Bratia, Bughea, Rancaciov, Carcinov. Lacurile glaciare din munti sunt de asemenea prezente, dintre acestea ramarcandu se: Capra, Caltun, Paltinu, Buda, Podu Giurgiului.


Obiective turistice din județul Arges

 

Biserica Baratia

 

Tip obiectiv: Biserică, Localitate: Câmpulung

Biserica romano-catolica Baratia a fost construita in secolul 13. Turnul sau impresionant a fost realizat mult mai tarziu, in 1730. Biserica adaposteste lespedea funerara a co...
 

Castrul Roman

Tip obiectiv: Castru Roman Jidava

Castru roman puternic din timpul lui Commodus si Septimus Severus (193-211). 10000 mp, unul din cele mai bine pastrate din tara .

Anul 106, anul cuceririi Daciei de către romani, a deschis o perioadă distinctă în istoria noastră şi implicit a acestei zone. Fiind o provincie de graniţă a Imperiului Roman, Dacia avea un important rol de apărare împotriva atacurilor barbare.